Župan Igor Andrović otvorio Dravsko proljeće: Prvo mjesto za najljepše ruvo-nošnju osvojila djevojka Matea Lukačić iz KUD-a Jasen Šaptinovci

Nakon povorke folkloraša kroz Sopje, manifestacija Dravsko proljeće 2021. nastavljena je nastupima KUD-ova na pozornici iza zgrade Općine, te izborom najljepšeg izvornog ruva (nošnje). Na samom početku manifestacije, sopjanski pjevač i kantautor Antun Mikić Buco, uz pratnju članova KUD-a Podravac Sopje, izveo je nekoliko svojih pjesama, a potom je uslijedilo službeno otvaranje Dravskog proljeća 2021.

Sve nazočne pozdravio načelnik Općine Sopje Berislav Androš, naglasivši kako se ove godine, po prvi puta, Dravsko proljeće sufinancira kroz projekt Interreg Drava events II. iz sredstava Europske unije. Pozdrave nazočnima je uputio i partner u projektu, načelnik Općine Starin (Dravasztara) Šandor Matorić, a službeno je manifestaciju otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Sve vas ovdje nazočne srdačno pozdravljam. Uvijek je lijepo doći ovdje kod vas u Sopje. Ovaj događaj govori o tome da ima života i u ruralnim sredinama naše županije i da se uz malo dobre volje i rada može organizirati jedan ovakav veliki, hvale vrijedan događaj. Tradicija je temelj i okvir na kojem se gradi kultura, kultura bez tradicije nije kultura, a sve je to preduvjet za ostanak mladih na selu – rekao je župan Andrović i službeno otvorio Dravsko proljeće.

Uslijedili su nastupi folkloraških skupina, KUD-a Podravac Sopje, KUD-a Mikleuš, Tamburaškog sastava Biseri Drave Starin (Mađarska), KUD-a Jasen Šaptinovci, Ženskog pjevačkog zbora Korijeni Martinci (Mađarska) i Udruge žena Josipovo. Između svakog nastupa, gostima i stručnom žiriju, koji su činili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, načelnik Općone Sopje Berislav Androš i načelnik Općine Starin Šandor Matorić, predstavile su se djevojke sa svojim izvornim ruvom (nošnjom).

Nakon podužeg vijećanja, stručni žiri je donio odluku da će ove godine titulu najljepšeg izvornog ruva ponijeti djevojka iz KUD-a Jasen Šaptinovci Matea Lukačić, drugo mjesto pripalo je Vlatki Hrgetić iz KUD-a Podravac Sopje, a treće su mjesto podijelile djevojke Kristina Gregeš Pandur iz Ženskog pjevačkog zbora Korijeni Martinci i Sandra Kraljik iz KUD-a Mikleuš. Lentu pobjednici uručio je župan Igor Andrović, a nagrade svim djevojkama koje su se natjecale za najljepše ruvo uručili su dožupan Marijo Klement, te načelnici Berislav Androš i Šandor Matorić.

Po završetku proglašenja najljepšeg ruva, za sve posjetitelje manifestacije, kao i sudionike i goste, upriličen je prigodni domjenak, voletina s ražnja. Cjelokupni program vodio je prvi glas etera ICV radija Tomislav Maloča. (www.icv.hr, ADF; Foto: D. Fišli i M. Rođak)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.