‘Zagreb u versima i kipecima’ Božice Jelušić u novoj BELETRAFICI

Bljesak neona iznad zagrebačkih emotivnih sidrišta
Bilježnice Božice Jelušić su umjetnička djela. Ispunjene su bilješkama i pjesmama ispisanih discipliniranim rukopisom, crtežima i često slikama kolega umjetnika, a svjedoče o promišljenoj kreativnosti, strpljenju i posvećenosti spisateljskom pozivu i kontinuiranom stvaranju. U doba hiperprodukcije brzih tekstova na tipkovnicama, nepromišljenih zaključaka i pritisaka odluka pod svaku cijenu, sigurnost rukopisa i jasnoća biranih riječi u pomno ispisanim bilježnicama Božice Jelušić impresionira i poziva na umirivanje i prebiranje vlastitih misli.

Jedna od bilježnica Božice Jelušić posvećena je Zagrebu. Pod naslovom „Zagreb u versima i kipecima“ u stihovima su stare stube, drvoredi i mirisi stražnjih dvorišta „svibanjski jorgovan kad procvjeta“. Stihovi Božice Jelušić posvećeni Zagrebu prizivaju Matoša i Cesarića, lampe na uglu, „lik Heideggera“ i govore o ljudskoj prolaznosti pored zidova „koji traju kao da vječnost stvarno postoji“. No, pjesnikinja ne uspavljuje čitatelja motivima iz prošlih stoljeća, već u svjetlima grada prepoznaje kako „mrakove mnoge naš duh probija“ i, pozdravljajući književne uzore, eklektički poentira: „Netopir nisam i nisam sova, ne uplašim se kad neon bljesne. Gradom vrtložim, tražeć iznova šikljaje svjetla, znakove svjesne“. Pjesme su opremljene fotografijama motiva Zagreba u koloritima različitih godišnji doba koji umiruju čula i razmišljanja usmjeravaju tamo „gdje pjesme zriju“.

Bilježnica „Zagreb u versima i kipecima“ u izdanju Beletre multimedijski je projekt koji u dizajniranoj grafičkoj opremi čuva stihove pisane rukom Božice Jelušić i fotografije Zagreba Nikole Šolića. U sljedećoj fazi, bilježnica „Zagreb u versima i kipecima“ razvit će se u e-izdanje koje će zadržati integralnu grafičku opremu knjige i time će svemir elektronskog teksta, dostupan u cijelom svijetu, oplemeniti kontemplativnom poezijom i umjetničkom fotografijom.

Bilježnica sa stihovima i fotografijama namijenjena je gostima grada, pridošlicama i znatiželjnicima koji žele znati gdje Zagreb čuva svoje uspomene i Zagrepčanima kao podsjetnik na emotivna sidrišta grada na koja ukazuju književnica i fotoreporter prolazeći kroz povijest književnosti i zagrebačke ulice.
Sandra Pocrnić Mlakar

BOŽICA JELUŠIĆ rođena je u Pitomači 16. prosinca 1951. godine. Završila je studij hrvatskoga i engleskoga jezika. Do umirovljenja radila je kao profesorica na gimnaziji u Đurđevcu. Piše prozu i poeziju za djecu i odrasle na književnom jeziku i kajkavskom dijalektu. Objavila je 36 samostalnih naslova, među kojima su likovne monografije te 250 kataloga za likovne izložbe. Ima opsežnu bibliografiju od oko 700 jedinica. Bavi se ekologijom, društvenim i političkim radom. Primljena je u Društvo hrvatskih književnika 1974. godine, dobitnica prestižnih nagrada i stipendija (Fulbright) i članica izbornih povjerenstava svih uglednih hrvatskih književnih nagrada.

NIKOLA ŠOLIĆ rođen je Hrvatskoj Kostajnici 4. travnja 1957. godine. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Od 1983. radio je na Radiju 101 kao radio-reporter i urednik, a od 1985. kao novinar, fotoreporter i urednik u tada najtiražnijim novinama, tjednicima i magazinima bivše Jugoslavije (Večernji list, Danas, Start, Vjesnik, Teleks, Vreme). Od 1992. do 2012. radio je za Reuters i svojim fotoaparatom bilježio najznačajnije trenutke hrvatske i svjetske povijesti. Član je ULUPUH-a od 2017. godine i dobitnik više hrvatskih i svjetskih nagrada za fotografiju.

         

Tornjevi katedrale

Tornjevi katedrale, ko obrnute sige,
dižu se iznad tovara zelenjave i sira.
Zadimljenih lokala, gdje bučna glazba svira
I ljudske matice, kojom ko mazut plove brige.

Pod njima stoje demoni, utisnuti u sadru,
I na oltaru sveci pod slojem sikativa.
Maze se ljiljani bijeli, ruža ko usne živa,
I ispod oka klerik mjeri brbljivu škvadru.

Tornjevi nose misli nepojmljivo visoko,
sve do ideje Vrta, u kome gredica čeka
na svaku umornu dušu, što stiže izdaleka,
iz svijeta nalik na falšni biser, mutni barocco.

Dani i noći idu, vežu se karike lanca;
u glavama je točka, koja se nikad ne miče.
Postoje krivnja i oprost, korov uz perivoj niče,
Zemlja poskoči dnevno u ritmu Totentanza.

I tako traju stvari, a značenja su skrita;
u kući preraskošnoj Mati nad Sinom plače.
Tornjevi kamenom čipkom poneki oblak zakvače
dok mistik premata mantre: Jona u utrobi kita.
Božica Jelušić

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.