Viroviticu čeka pravi glazbeni tjedan: Uživajmo u koncertima za 136. rođendan Glazbene škole “Jan Vlašimsky” i Festivalu dječjih domoljubnih pjesama

Idući tjedan u Virovitici možemo nazvati glazbenim tjednom. Naime, Glazbena škola “Jan Vlašimsky” Virovitica nizom koncerata i aktivnosti obilježit će važnih 136 godina postojanja. Tim povodom od srijede, 18. svibnja, do petka, 20. svibnja, u prostorima Glazbene škole održat će se prigodni program o kojemu nam je nešto više rekao ravnatelj Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Damir Mihaljević.

Istaknuo je kako je to svojevrstan obol i tradicionalnim Danima Jana Vlašimskog te svemu onome što je taj umjetnik ostavio u kulturno naslijeđe našem području.

Osim što ćemo obilježiti 136. godinu postojanja škole, na ovaj način ćemo iza sebe ostaviti sve nedaće koje su nas pratile. Naime, na sve načine trudili smo se opstati i stoga ovim putem zahvaljujem profesorima, učenicima i roditeljima na ustrajnosti, upornosti i razumijevanju u vrijeme pandemije. Također, veseli me što imamo jako puno komornih sastava i orkestara kojima se možemo pohvaliti i predstaviti ih javnosti, oni su ogledalo naše škole – istaknuo je D. Mihaljević.

Dok će se službeni dio obilježavanja u srijedu, 18. svibnja, odraditi u prostorima škole, od 19 sati na šetnici ispred virovitičke Gimnazije sve zainteresirane očekuje prava glazbena bajka kroz koju će ih provesti orkestri, harmonikaši, pjevački zbor, puhači, tamburaši…

Drugog Dana škole, u četvrtak, za posjetitelje smo priredili posebno iznenađenje. Pod nazivom “Simfonija u mom gradu” spajanjem Simfonijskog orkestra Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Virovitica s bjelovarskom Glazbenom školom “Vatroslav Lisinski” 90 glazbenika će na zaista poseban način obilježiti i petu obljetnicu virovitičke simfonije. To nas uistinu raduje i ponosni smo što će grad na taj način doživjeti simfoniju – zadovoljno je rekao Damir Mihaljević.

Osim “starijih” polaznika virovitičke Glazbene škole, u program će biti uključeni i oni najmlađi, polaznici Glazbene igraonice. Njih čak 130.

Potrudili smo se preko projekata nabaviti instrumentarij, a u čemu nam je puno pomogao Centar za socijalnu skrb i njegova ravnateljica Marija Bajan Prokl. Produkt te suradnje koju je Centar ostvario s nama je lepeza instrumenata koji se aktivno koriste u nastavi. Hvala stoga još jednom svima koji surađuju s nama kroz projekte i zovu nas za partnera. Sudjelujemo u raznim projektima i doista se trudimo da što više priskrbimo za djecu, a samim time da i roditeljima olakšamo. Jer, nažalost, postoje oni koji nisu u mogućnosti djetetu kupiti potreban instrument i tu tada mi uskačemo. To je dobra vertikala, za početak igraonica, potom osnovna i srednja škola, a danas-sutra možda i neka viša škola – zaključio je ravnatelj virovitičke Glazbene škole te zahvalio svima koji prepoznaju i razumiju trud i rad te ustanove.

Jedni od njih su svakako i članovi virovitičke Hvidre koji 16. svibnja slave 30. obljetnicu svoga postojanja i za tu prigodu pripremaju poseban glazbeni rođendan. Naime, u suradnji s Glazbenom školom “Jan Vlašimsky” Virovitica, Osnovnom školom Vladimir Nazor Virovitica, Osnovnom školom Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica i Katoličkom osnovnom školom Virovitica, te općinama Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Suhopolje i Gradina treći dan obilježavanja Dana glazbene škole s početkom u 17 sati održat će se i Festival dječjih domoljubnih pjesama.

Nakon dvije pandemijske godine konačno smo dočekali da zaživi prvi dječji festival domoljubnih pjesama u Virovitici. Kao direktor festivala ravnatelj Damir Mihaljević je s ravnateljima i učiteljima održao audicije i izabrao najbolje učenike u dvije kategorije, od 1. do 4., te od 5. do 8. razreda. Ja sam izabrao 80-ak pjesama domoljubnog sadržaja, od kojih su si djeca mogla odabrati one za izvedbu. Ovakav događaj još nismo imali, a njegov cilj je da se probudi domoljubna svijest kod djece. Nadam se da će se građani odazvati i doći vidjeti o čemu je riječ – rekao je predsjednik HVIDR-e Virovitica i umirovljeni pukovnik Mirko Poljanac.

Također, u subotu, 21. svibnja, u posjet dolazi gostujući orkestar iz Makarske koji će zainteresirane počastiti glazbenim izvedbama u suradnji s Gradskom glazbom Virovitica, a program počinje u 19 sati.Osim toga, ravnatelj Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Virovitica Damir Mihaljević najavio je i jednu zanimljivu radionicu.

Imamo projekt VI-VU-VI, Virovitica-Vukovar-Vinkovci, u okviru kojeg tri harmonikaška orkestra vodimo u Poreč gdje će biti održana radionica, a nakon nje 27. svibnja i koncert – zaključio je Mihaljević.

(www.icv.hr, eat)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.