(VIDEO) Naprednom tehnologijom rješavaju problem demografskog starenja

Uz Singapur, Japan je još jedna azijska zemlja koja se suočava s porastom udjela starijih u ukupnoj populaciji. Trenutno je oko 25% japanskog stanovništva starije od 65 godina, a to će se povećati na 40% do 2060. Takav demografski pomak ozbiljno bi mogao opteretiti uspostavljeni japanski mirovinski sustav, a starenje japanske radne snage već je počelo usporavati japansko gospodarstvo.

Kako bi spriječili posljedice demografskog starenja, japanska vlada zauzela je višestruki pristup s ciljem udovoljavanja potrebama japanskog stanovništva i  da bi potaknula gospodarski rast.

Japan je 2000. godine uveo osiguranje za dugotrajnu njegu, poznato kao jedno od najizdašnijih i najsveobuhvatnijih zdravstvenih osiguranja na svijetu. Osiguranjem se plaćaju profesionalno osmišljeni, odobreni od vlade, planovi skrbi koji starijim osobama nude izbor različitih modela skrbi, poput života u ustanovama za njegu, kućne njege i pomoći u kupovini namirnica. Japanska vlada nastavila je poboljšavati planove skrbi u 2011. uvođenjem više modela skrbi koji integriraju zdravstvenu zaštitu, preventivnu skrb i dugotrajnu njegu.

Roboti kao ispomoć

Na ekonomskom planu, japanska je vlada također potaknula stvaranje MedTech-a i industrije za njegu starijih osoba, iskoristivši povijesnu prednost Japana u industrijskoj proizvodnji, dizajnu i korisničkoj službi. Na primjer, uz pomoć državnog financiranja, japanske tvrtke sada ulažu u dizajn robota za njegu.

Jedan od njih je robot-tuljan Paro, mehaničko pomagalo namijenjeno da terapeutski djeluje na emocionalne reakcije kod pacijenata u bolnicama i staračkim domovima, njegovo djelovanje je slično terapiji uz pomoć životinja.

Osim toga, Japanci su izumili i prototip visećeg robota koji pomaže u kućanstvu. Ideja da visi poput šišmiša je proizašla iz toga što su japanski domovi uglavnom skučeni.

Ne samo da će ove nove tehnologije proizvoditi proizvode i usluge koji će zadovoljiti potrebe japanskog starenja stanovništva i smanjiti troškove skrbi, već bi vladina investicija također mogla stvoriti novu industriju rasta za Japan.

 

Izvor: WeForum

Foto: snimka zaslona

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.