(VIDEO) Fizičari potvrdili da su crvotočine izvedive u teoriji

Hipotetska pojava crvotočine, tajanstvenog prolaza u prostorvremenu koji omogućava brzo putovanje s jednog kraja svemira na drugi, usklađen je s aktualnim znanjima o matematici i fizici.

Teorijski fizičari posljednjih mjeseci se bave konceptima iz znanstvene fantastike, a nedavno su u znanstvenom časopisu Physical Review Letters D prijavljena dva rada koja se bave fizikalnom teorijom – svemirskih crvotočina.

Skok kroz prostorvrijeme

Crvotočina (Einstein–Rosenov most) je spekulativna struktura koja povezuje različite točke u prostorvremenu. Najčešće se prikazuje kao tunel s dva kraja, svaki od kojih je na zasebnim točkama u prostorvremenu, a tunel predstavlja “prečicu” između tih točaka. U teoriji, putovanje kroz crvotočinu moglo bi skratiti put od jednog kraja svemira na drugi na samo sekundu – no, takav koncept zahtijevao je do sada aktualnoj fizici nepoznate oblike materije s negativnom masom.

Da se poznata teorija crvotočina može pomiriti s danas poznatim fizikalnim konceptima, pokazuju čak dva zasebna rada objavljena ovoga mjeseca. U njima teorijski fizičari pokazuju da za crvotočine nisu potrebne čestice s negativnom masom, ali je potrebno “zagrabiti” u petu dimenziju i ponešto egzotična, ali ipak matematički konzistentna rješenja.

Komplicirano, ali u teoriji ostvarivo

Prvi rad, onaj sa sveučilišta u Madridu, pokazuje teorijsko rješenje problema stabilne crvotočine bez potrebe za negativnom masom i česticama nepoznatih nam karakteristika. No, njihovo rješenje uključuje tek mikroskopske crvotočine koje se zasnivaju na složenim mehanizmima kvantne valne funkcije i temelje se “na odnosu naboja čestica i njihove mase koji nadilazi teorijske granice onoga koji postoji u crnim rupama”. Kroz takve se crvotočine ne bi moglo putovati, no teorija u njihovom slučaju “drži vodu”, što potvrđuje i činjenica da je rad recenziran i objavljen.

Drugi rad dolazi s Princetona i bavi se crvotočinama koje bi mogle biti sigurne za putovanja. Autori ih opisuju kao prolaze kroz 5-dimenzionalno prostorvrijeme, koje je u skladu s kozmologijom teorije struna. Na tim su temeljima izgradili model crvotočine kroz koju se mogu “provući” ljudi, putovati uz ubrzanja manja od 20g, a u teoriji bi putovanja s jednog kraja galaksije na drugi bila trenutačna.

No, njihovo rješenje kaže kako bi trenutačno putovanje iskusio samo onaj tko kroz crvotočinu prođe, dok bi promatrači izvan nje – zbog utjecaja relativnosti – isto putovanje mjerili tisućama godina.

Izvor: Bug

Foto: Pixabay

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.