U Gornjem Predrijevu održana 11. Mijoljska potkova: U western jahanju slavio Nikola Komljenović, u galop utrci Midhet Hasić

Nakon prošlogodišnje stanke zbog koronavirusa, jučer (nedjelja) su u Gornjem Predrijevu održane 11. konjičke utrke Mijoljska potkova u organizaciji Općine Sopje u suradnji s partnerom Općinom Starin iz Mađarske i Konjičkom udrugom ”Mijoljska potkova” Gornje Predrijevo. Manifestacija je održana u sklopu projekta Drava events II , Events of the both side of the Drava River, koji se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Svečanost je započela svetom misom kod kapele sv. Mihaela u Gornjem Predrijevu koju je predvodio sopjanski župnik vlč. Stjepan Škvorc, a potom je nakon promenade konjskih zaprega i jahača kroz selo, blagoslovio hipodrom Majda, kao i sve sudionike i konje.

Sve nazočne su pozdravili i natjecateljima zaželjeli puno uspjeha, predsjednik Konjičke udruge ”Mijoljska potkova” Gornje Predrijevo Antonio Puškarić, načelnik općine Sopje Berislav Androš, načelnik općine Starin u Republici Mađarskoj Šandor Matorić i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, koji je i otvorio ovogodišnju Mijoljsku potkovu.

– Hvala svima na dolasku na ovu manifestaciju koja ima dugu tradiciju kojom, također, gajimo i težimo očuvanju kulture, tradicije i narodnih običaja, i svega onoga što čini identitet ljudi s područja općine Sopje. Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što ju ove godine organiziramo uz Konjičku udrugu ”Mijoljska potkova” Gornje Predrijevo i s našim partnerom Općinom Starin iz Republike Mađarske. Ono što je bitno napomenuti je da je Općina Sopje jedina na području Virovitičko-podravske županije koja je prošla na natječaju s projektom Interreg prekogranične suradnje Dravske manifestacije u sklopu projekta Drava events II, gdje smo uvrstili sve naše tradicionalne manifestacije u sklopu kojih je Mijoljska potkova, a koja je i ove godine bila izvrsno posjećena. Ukupan projekt koji se provodi s obje strane rijeke Drave ne samo za organizaciju manifestacija već i izgradnju infrastrukture za njihovo provođenje iznosi oko 3,3 milijuna kuna – rekao je načelnik Androš.

– Zahvaljujući ovom natječaju uspjeli smo nakon pedesetak godina urediti Kulturni dom u Starinu gdje možemo održavati naše običaje kao i vi ovdje na ovom prekrasnom hipodromu. Izuzetno mi je drago da se običaji i dalje njeguju te da uz pomoć ovoga projekta možemo još kvalitetnije održavati naše prijateljstvo s obje strane rijeke Drave uz različite kulturne i tradicijske manifestacije – istaknuo je načelnik Starina Šandor Matorić te pozvao sve na turnir starinskih i sopjanskih nogometaša iduće subote, a potom 23. listopada i na manifestaciju sličnu ovoj u Gornjem Predrijevu gdje će se održati natjecanje kočija.

Potom se s nekoliko riječi obratio i zamjenik župana virovitičko-podravskog Marijo Klement.

– Zahvalio bih organizatorima ove manifestacije koja je, ako ne i jedina u Hrvatskoj ovakve vrste. Uz sve pohvale na očuvanju tradicije, želim vam puno uspjeha i nadalje kako bi ova Mijoljska potkova opstala još dugi niz godina, kako bi se ta bogata tradicija prenijela i na mlade ljude – istaknuo je dožupan Klement proglasivši Mijoljsku potkovu i službeno otvorenom.

Uz sudionike natjecanja i brojne posjetitelje, svečanosti su nazočili i zamjenik gradonačelnika grada Slatine Ilija Nikolić i pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok te počasni predsjednik Konjičke udruge ”Mijoljska potkova” Gornje Predrijevo Antun Puškarić.

Utjecajem pandenije koranavirusom i paralelnim održavanjem još nekoliko konjičkih manifestacija u Hrvatskoj ove je godine zabilježen nešto manji broj sudionika nego inače, tako da su ovogodišnju manifestaciju uveličale tri zaprege, dvije iz Udruge slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja Čađavica i to Zdravka Kadežabeka iz Dolaca u koje su bili upregnuti pastuh Sokol i kobila Eva, te Ivana Dugaje iz Čađavice čiju su kočiju vukle kobile Lisa i Beba, dok je treća kočija bila Zlatka Zvonara člana Konjičke udruge ”Mijoljska potkova” Gornje Predrijevo s konjem imena Rubis pasmine frizijac.

Osam je konja sudjelovalo u konjičkim utrkama, američki konj Rocky čija je vlasnica Lea Stanić iz Noskovaca, članica Konjičke udruge ”Mijoljska potkova” Gornje Predrijevo, engleski punokrvnjak Queen of song uzgajivača Midheta Hasića iz Konjičkog kluba Jagodina iz Velike Gorice, te engleski toplokrvnjak Kleopatra Tene Major OPG-a Major iz Bankovaca. Iz Konjogojske udruge Valpovo stigli su lipicanac Konfi uzgajivača Denisa Kneževića, te hrvatski športski konji Frodo i Piki vlasnice Eve Kalkan Delić, dok su iz Bankovaca predstavljajući Udrugu Koral Orahovica stigli hrvatski toplokrvnjak Sultan i arap Garo uzgajivača Nikole Komljenovića.

Nakon predstavljanja svih zaprega, konja i jahača na hipodromu Majda održana su natjecanja u dvije kategorije, Western jahanje i Galop utrka koju je na žalost u finalu obilježila nesreća u kojoj je jahačica pala s konja, a prema prvim saznanjima nakon intervencije Hitne medicinske pomoći nisu zabilježene teže ozljede. Riječ je o pobjednici galopa na prošloj Mijoljskoj potkovi, Teni Major kojoj želimo brzo ozdravljenje.

U kategoriji “Western jahanje” natjecalo se 5 natjecatelja, a najbolji su bili:

1. mjesto osvojili su Nikola Komljenović i Sultan
2. mjesto osvojili su Loana Zeman i Garo
3. mjesto osvojili su Lea Stanić i Rocky

U kategoriji “Galop utrka” natjecao se 8 natjecatelja, a najbolji su bili:

1. mjesto osvojili su Midhet Hasić i Queen of song
2. mjesto osvojili su Tena Major i Kleopatra (odlukom suca Josipa Mikića)
3. mjesto osvojili su Loana Zeman i Garo

Medalje i pehare u obje kategorije konjičkih utrka, uručili su načelnici općina Sopje i Starin, Berislav Androš i Šandor Matorić, dok je najljepšu zapregu Zlatka Zvonara člana Konjičke udruge Mijoljska potkova Gornje Predrijevo nagradio predsjednik iste Antonio Puškarić, a potom uručio i zahvalnice svim sudionicima natjecanja.

U veseloj atmosferi manifestacija je nastavljena druženjem na hipodromu uz tamburaše Trio Rio iz Virovitice, a potom i Tamburaški sastav Čokanj iz Našica.

(www.icv.hr, adf, mf; Foto: D. Fišli)

U Gornjem Predrijevu održana 11. Mijoljska potkova: U western jahanju slavio Nikola Komljenović, u galop utrci Midhet Hasić

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.