Tihomir Majstorović o sportu u 2022. godini: Uz financiranje redovnih troškova očekuje se investiranje u sportsku infrastrukturu

U gradu Virovitici trenutno djeluje 40 sportskih udruga koje okupljaju više od 2000 aktivnih sportaša. Većina tih sportaša su u mlađim uzrasnim kategorijama, a natječu se od županijske do državne i međunarodne razine. Krovna sportska udruga u gradu, Sportska zajednica grada Virovitice, brine se da svi klubovi imaju kvalitetne uvjete za treninge i natjecanja.

Za ovu godinu u gradskom proračunu predviđeno je nešto više od 2,1 milijun kuna za sport.

O raspodjeli tih sredstava, ali i o ostalim pitanjima vezanima uz sport u gradu razgovarali smo s glavnim tajnikom Sportske zajednica grada Virovitice Tihomirom Majstorovićem koji je bio dugogodišnji sportaš, a danas je aktivan sportski djelatnik, član Izvršnog odbora Županijskog nogometnog saveza, disciplinski sudac županijskih nogometnih liga, član Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza i član Odbora lokalnih sportskih zajednica HOO-a.

Koje su osnovne smjernice proračuna grada Virovitice u području sporta za 2022. godinu?

Proračun je u iznosu od 2,1 milijun kuna ostao na prošlogodišnjoj razini. Osnovna smjernica je poticanje sporta na području grada, provođenje dijela programa tjelesne i zdravstvene kulture djece, mladeži i studenata. Tu su predviđene sportske pripreme, organizacija i provođenje domaćih i međunarodnih natjecanja te zdravstvena zaštita sportaša, troškovi natjecanja i odlazaka na natjecanja, zdravstveni pregledi sportaša, troškovi korištenja školskih sportskih dvorana (Tehničke škole i osnovnih škola „Vladimir Nazor“ i Ivane Brlić-Mažuranić) te multifunkcionalne dvorane Viroexpo.

Što je s obrazovanjem trenerskog kadra?

Sportska zajednica sudjeluje u sufinanciranju izobrazbe i licenciranja stručnih trenera u svim sportskim disciplinama, čime se bitno podiže kvaliteta rada posebice s mlađim dobnim skupinama.

Što je sa sportskim aktivnostima osoba s invaliditetom?

Naravno, sudjelujemo i u financiranju sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom s područja grada Virovitice. To su pretežno razni turniri u sportovima s kojima se oni bave kao što su, primjerice, kuglanje, pikado i šah.

Kakvi su ovogodišnji planovi vezani uz sportsku infrastrukturu na području grada?

Posljednjih nekoliko godina radimo na poboljšanju sportske infrastrukture, a to će se nastaviti i ove godine. Zajedno s Ministarstvom turizma i sporta te Hrvatskim nogometnim savezom planiramo financiranje nogometnog terena s umjetnom travom standardnih dimenzija 100 x 64 metara.

HNS je odobrio našoj županiji financiranje jednog takvog terena u iznosu od 1,5-2 milijuna kuna, a Grad Virovitica mora pripremiti podlogu i izgraditi rasvjetu za taj teren. U planu je priprema dokumentacije za izgradnju atletske staze te borilišta za sve ostale atletske discipline, prvenstveno bacanje kugle, diska, koplja i skok u dalj. U Virovitici je i najbolja karting staza u Hrvatskoj. U planu je njeno proširenje kako bi se na njoj mogle voziti i međunarodne utrke.

Putem Hrvatskog olimpijskog odbora kandidirat ćemo se za još nekoliko programa koji se odnose na izgradnju navodnjavanja nogometnih terena u Rezovcu, Podgorju i Milanovcu te izgradnju rasvjete na nogometnim terenima u Rezovcu, Svetom Đurđu i Podgorju. Tako ćemo u sljedeće dvije godine kompletirati nogometne terene u našim prigradskim naseljima. Nakon toga nam prestaje i izgradnja sjedećih mjesta za navijače, koji će se nakon završetka ove pandemije ponovno u velikom broju moći vratiti na nogometne terene.

Kako rješavate svoje financijske obveze prema klubovima?

Grad redovito doznačuje mjesečne dotacije svim klubovima koji su u redovnom sustavu natjecanja. Osim za troškove službenih osoba na utakmicama te dotacije se koriste za kotizacije za natjecanja i za redove liječničke preglede. Dodatno pomažemo odlazak klubova na državne završnice u mlađim dobnim uzrastima, prije svega u rukometu i košarci.

U organizaciji kojih manifestacija planirate sudjelovati ove godine?

Nadamo se da ćemo ove godine uspjeti organizirati već tradicionalne utrke, između ostalog uličnu trku „Virovitica 1234… Doživjeti stotu“ na kojoj nam se svake godine priključi više od 1000 sudionika. Prošle godine utrku nismo organizirali iz preventivnih epidemioloških razloga, a ove godine se nadam da ćemo je ipak uspjeti organizirati. Slična je situacija i s drugom utrkom – međugraničnim polumaratonom Virovitica – Barcs koji također nije održan zbog epidemioloških razloga. Ove godine trebao bi se održati u rujnu. Svi smo već željni takvog natjecanja.

U svibnju planiramo poduprijeti drugo izdanje trail utrke „Litice oko Virovitice“. Tu su još biciklistički maraton u organizaciji kluba KEKS iz Virovitice, biciklistička utrka „Put šarana“, međunarodni Karate fest, natjecanje u ritmičkoj gimnastici Pirueta cup i međunarodni rukometni turnir za mlađe kadete. U svibnju je u planu i Prvenstvo Hrvatske u powerliftingu koje bi se ponovno trebalo održati u Virovitici. Pritom treba svakako istaknuti da je u Virovitici i sjedište Hrvatskog powerlifting saveza koji je nedavno primljen i u olimpijsku obitelj.

Sudeći prema svemu pred Sportskom zajednicom grada Virovitice je još jedna godina puna sportskih događaja, samo epidemiološke prilike trebaju omogućiti da se svi ti planovi u potpunosti i realiziraju.

(www.icv.hr, mš)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.