Sedam stvari koje nikada ne biste trebali čuvati na tavanu

Imate li tavan, lako je moguće da ga, kao i većina ljudi, koristite za odlaganje stvari koje ne koristite često. Ali, valja imati na umu kako nije mudro držati na tavanu baš sve. Naime, neke stvari bi se mogle oštetiti ili posve uništiti, ovisno o tome koliko je dobro izoliran prostor.

Joyce French, stručnjakinja za čišćenje iz SAD-a, navela je sedam stvari koje nikada ne biste trebali čuvati na tavanu.

Elektronika

“Među najčešćim predmetima koji se nađu na tavanu je elektronika, od starih kasetofona do starinskih radija. Međutim, stara elektronika se može pregrijati na tavanu, ako je vani vruće. Sklopovi mogu eksplodirati i zauvijek ih uništiti”, objasnila je Joyce French.

“Kako se to ne bi dogodilo, najbolje je držati takve stvari u hladnijem okruženju”, dodala je.

Važni dokumenti

Potkrovlje je najgori izbor za čuvanje bitnih dokumenata, jer često je previše vlažno.

“Osjetljivi predmeti jednostavno ne podnose temperaturne fluktuacije. Važni dokumenti počet će blijedjeti, mogu navući vlagu, zaprljati se prašinom i propadati kako vrijeme odmiče. Pametnije ih je držati u ladici negdje u prizemlju kuće”, pojasnila je.

Hrana i vino

Osim što hrana i vino ne vole temperaturne oscilacije, od hladnih zimi do pakleno toplih ljeti, tu se mogu naći miševi i štakori koji će jedva dočekati slastan zalogaj.

“Hrana se može pokvariti kao i skupa vina. Umjesto na tavan, pohranite kvarljive proizvode i vino na hladnom i suhom mjestu kako bi bili sigurni za konzumaciju nakon dugotrajnog stajanja”, savjetovala je.

Boje

Niti boje na bazi ulja nije mudro držati na tavanu, posebno ljeti kad su temperature visoke.

“Lako su zapaljive pa ih treba držati na mjestu s kontroliranom temperaturom. Osim toga, dramatične temperaturne fluktuacije znaju razgraditi lateks boju zbog čega postaje neupotrebljiva”, kaže Joyce French.

Drveni namještaj

“Takve stvari zbilja ne stavljajte na mjesta poput tavana, posebno kad se radi o starim, vrijednim komadima namještaja. Drvo je dragocjen materijal, a vlaga ga može saviti, od vrućine će popucati, a vlaga i plijesan će ga skroz uništiti”, napomenula je.

Blagdanske dekoracije

Razmislite dobro hoćete li blagdansku dekoraciju smjestiti na tavan do sljedećeg Božića.

“Osjetljive tkanine, predmeti koji su pobojani i posebni plastični ukrasi mogu se iskriviti na vrućini, a i podložni su oštećenjima u vlažnom okruženju. Umjesto toga, blagdanske ukrase spremite u veliku plastičnu kutiju i čuvajte u hladnijem okruženju, kao što je garaža”, pojasnila je ova stručnjakinja.

Kartonske kutije

Kartonske kutije se često nađu na tavanima, ali valja imati na umu da privlače štetočine poput miševa i buba koje u njima vide zgodnu lokaciju za boravak i razmnožavanje.

“Također, kartonske kutije imaju tendenciju navući vlagu u sebe i raspasti se tijekom vremena, a to pak nije dobro za dragocjene predmete koji se nalaze u njima”, pojasnila je.

 

Izvor: 24sata

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.