Sedam namirnica koje ne bi trebalo podgrijavati u mikrovalnoj

Mikrovalne pećnice su nam olakšale život, u to nema sumnje. Lakše pripremamo neke namirnice, odmrzavanom hranu i podgrijavamo ju. No ipak, kad je riječ o podgrijavanju nekih namirnica, trebamo biti oprezni.

Za početak, mikrovalna pećnica ne kuha hranu ravnomjerno, što često znači da će sve bakterije prisutne u zagrijanoj hrani preživjeti. Kako biste smanjili rizik od štetnih učinaka mikrovalne pećnice, nemojte je koristiti za kuhanje ili zagrijavanje ovih sedam namirnica.

Kuhana jaja

U ljusci ili bez ljuske, kad se kuhano jaje podgrijava u mikrovalnoj pećnici, vlaga u njemu stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog ekspres lonca, do točke u kojoj jaje može eksplodirati. Da bi stvar bila još gora, ono neće puknuti unutar mikrovalne pećnice dok se zagrijava nego nakon toga, što znači da može buknuti u vašoj ruci, na tanjuru ili čak u ustima. Kako biste to izbjegli, prije podgrijavanja ga narežite na male komadiće ili još bolje, nemojte ga uopće stavljati u mikrovalnu pećnicu.

Prerađeno meso

Ono često sadrži kemikalije i konzervanse koji im produljuju vijek trajanja. Nažalost, u mikrovalnoj pećnici te tvari mogu pogoršati vaše zdravlje. U obrađenom mesu u mikrovalnoj pećnici mogli bismo nesvjesno biti izloženi kemijskim promjenama, poput oksidiranog kolesterola, navodi istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Studija u časopisu Food Control sugerira da podgrijavanje prerađenog mesa uz nalet mikrovalnog zračenja doprinosi stvaranju produkata oksidacije kolesterola koji su povezani s razvojem koronarne bolesti srca.

Riža

Prema Agenciji za standarde hrane, riža u mikrovalnoj pećnici ponekad može dovesti do trovanja hranom. Problem s rižom uključuje uobičajenu prisutnost vrlo otporne bakterije zvane Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali može proizvesti bakterijske spore koje su otrovne, tvrdi International Journal of Food Microbiology, i iznenađujuće otporne na toplinu. Brojna istraživanja potvrđuju da kad riža izađe iz mikrovalne pećnice i ostane na sobnoj temperaturi, sve spore koje sadrži mogu se umnožiti i uzrokovati trovanje hranom. Ti otrovi mogu uzrokovati dvije vrste bolesti: jednu vrstu karakterizira proljev, a drugu, nazvanu emetički toksin, karakteriziraju mučnina i povraćanje.

Lisnato povrće

Ako želite sačuvati celer, kelj ili špinat za kasnije jelo, zagrijte ih u standardnoj pećnici, a ne u mikrovalnoj. Kad se podgrijavaju u mikrovalnoj pećnici, prirodni nitrati (koji su sami po sebi vrlo dobri) mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni, pokazuju studije.

Cikla

Ista kemijska pretvorba koja se događa sa špinatom vrijedi i za podgrijavanje cikle i repe bogate nitratima! Dobro je da su ove namirnice podjednako ukusne i kad su hladne.

Ljute papričice

Kad se ljute papričice zagriju u mikrovalnoj pećnici, kapsaicin, kemikalija koja im daje ljut okus, oslobađa se u zrak te tako može opeći oči i grlo. Zapravo, jedna stambena zgrada u Rochesteru u New Yorku evakuirana je nakon što je ljuta papričica u mikrovalnoj pećnici uzrokovala kašalj i probleme s disanjem stanovnicima.

Krumpir

Namirnica koju vjerojatno najčešće podgrijavate zapravo može biti vrlo opasna. Zapravo nije problem samo podgrijavanje krumpira nego priprema koja mu prethodi. Ako odlučite ispeći krumpir u aluminijskoj foliji tako štite bakteriju C. botulinum od vrućine, što znači da se može i dalje širiti. Nakon toga vjerojatno će stajati na sobnoj temperaturi pa se bakterija može i dalje razmnožavati. Ako takvu namirnicu stavite u mikrovalnu pećnicu nećete ubiti bakterije. Stoga je bolje krumpir zagrijati i pripremiti na limu za pečenje umjesto umotano u foliju. Isto tako, nemojte dopustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi nego ga što prije ga stavite u hladnjak.

 

Izvor: Živim.hr

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.