PROSINAC U GRADU 2021. Zasjala prva adventska svijeća, u Palači pjesmom krenuli polako prema Božiću

Uz taktove pjesme o nestašnom djedici kojem su pokloni ispali iz saonica i porukom da djeci treba ljubav kako bi rasla u Virovitici je večeras (nedjelja) zasjala prva adventska svijeća i prigodna rasvjeta diljem grada. Počela je tako manifestacija Prosinac u gradu.

Središte zbivanja i ove godine je Palača Pejačević, gdje su večeras nastupili mališani Glazbene igraonice Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica i Grupa Artes, koji su publiku dirnuli nizom božićnih, ljubavnih i popularnih pjesama, pa su se nizali i rock, pop, klape, domaća i strana glazba uz koju su uživali i djeca i odrasli.

Prosinac u Gradu, kojim se Virovitica tradicionalno priprema za Božić, otvorio je gradonačelnik Ivica Kirin. Poželio je svima da se ove godine, opet obilježene pandemijom koronavirusa i drugim izazovima, ugledaju na najmlađe i da uživaju u svakom danu.

Svim sugrađanima želim da ove blagdane dočekaju u krugu svojih obitelji i da pritom ne zaborave na one oko nas, koji žive sami i koji su u potrebi i kojima ponekad puno znači već i samo jedna topla riječ. Advent nam je svima poziv da zastanemo i malo živimo u sadašnjosti. Poručio sam to roditeljima, bakama i djedovima, da se ugledaju na djecu, da žive već danas, a ne u stalnim brigama što će biti sutra, prekosutra – rekao je gradonačelnik Kirin koji je otvorenju nazočio sa zamjenicom Vlastom Honjek-Golinac i suradnicima.

DOGAĐANJA NA OTVORENOM

Podsjetio je da je zbog epidemiološke situacije većina događaja u okviru manifestacije tijekom cijelog prosinca planirana na otvorenom. Neće biti božićnog kina za školarce, a i sv. Nikola stići će “pod mjerama” – darovi će djeci biti uručeni u njihovom kolektivu, školama i vrtiću, odnosno na kućnom pragu za djecu koja nisu uključena u predškolski program.

Božićni poklon stiže i umirovljenicima, najavio je gradonačelnik, u obliku božićnice, za sve one koji žive s manje od 2.000 kuna mjesečno. Pozvao je građane da ovih dana uživaju u šetnji gradom, da posjete događanja.

Neće biti masovnih koncerata, okupljanja su planirana u okviru kraćih, prigodnih koncerata, a naši ugostitelji pobrinuli su se za kvalitetnu domaću ponudu hrane i pića tijekom cijelog prosinca. Zahvaljujem svima koji na bilo koji način sudjeluju u manifestaciji i daju svoj doprinos da nam grad danas ima ovo posebno, blagdansko ruho – rekao je I. Kirin te još jednom apelirao na sve sugrađane da otvore oči i za pomoć onima u potrebi.

Manifestaciju Prosinac u gradu godinama organiziraju Grad Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice. Obol prekrasno ukrašenom gradu, u kojem svaki kutak priča poseban dio božićne priče, tradicionalno daje Kreativna udruga Unikat, tvrtka Flora, kao i školarci. Grad je tako prepun lampica, kuglica, drvenih igračaka, jelki, patuljaka i drugih detalja u kojima prolaznici uživaju.

RUKOTVORINE I UKRASI

Svake adventske nedjelje udruge, društva, OPG-i i drugi sudjeluju na Božićnom sajmu u Palači. Od samih početaka na njemu je i Kreativna udruga Unikat.

Jasna Baranjec Keserica ispred Unikata kaže kako se uz dio starih i novih ukrasa koje su izradili i koji su raspoređeni po cijelom centru građanima svoj rad predstavljaju i na štandu u Palači. Ovdje su od prvog sajma i puno im znači.

Ove godine izložili smo, između ostalog, božićne ukrasne kutije, kuglice, nakit, licitarska srca, torbe, odnosno, sve ono što i inače radimo, samo sad s većim naglaskom na božićne motive – rekla nam je. Dodaje kako se velik dio ukrasa izrađuje od već korištenih materijala, kao što je drvo i slično, jer su okrenuti i ka zaštiti okoliša.

Detalji češkoga folklora našli su pak mjesto na staklenim bocama, ukrasnim jastučićima, srcima, čašama i drugim uporabnim predmetima kojima su se posjetiteljima predstavili članovi Češke besede Virovitičko-podravske županije. Jasna Per Kožnjak ističe kako im je drago što su na sajmu od samog početka i što na ovaj način mogu prezentirati Virovitičanima i gostima kako sve njeguju češku kulturnu baštinu na našem području.

DOMAĆA HRANA, TOPLO PIĆE, POKLONI

Poslušati dobar koncert, djecu počastiti fritulama, a sebe i društvo toplim aromatičnim napitkom, razmijeniti lijepu riječ, kupiti ukras za dom ili poklon drugome – sve su to razlozi koji Virovitičane i njihove goste dovode u Palaču tijekom adventskih nedjelja.

Helenu Duvnjak večeras je privukla ponuda glazbe, hrane i pića. – Došli smo vidjeti što ima, malo pojesti i popiti, prošetati se. Prošli smo gradom, stvarno je lijepo uređen – rekla nam je. Njena prijateljica i imenjakinja Helena Maljković kaže kako svake godine prođu gradom tijekom manifestacije. – Mislim da je ove godine najljepše uređen park i cijeli grad, sve je jako lijepo. Danas je prva nedjelja adventa, malo ćemo pogledati ponudu, sigurna sam da će biti svega lijepog za vidjeti tijekom prosinca – poručila je.

Marija Nater u Palaču je stigla s djecom i u pratnji bake. Kaže kako svake godine obavezno posjete Prosinac u gradu, sadržaj u Palači, prošeću ukrašenim gradom. Mališani su ti koji diktiraju tempo, kaže sa smiješkom, a fritule su – obavezne.

Sve nam je lijepo, ne smeta nam ni kišica. Uvijek je lijepo da se nešto događa, da nismo skroz zatvoreni u kućama. Nama je advent vrijeme provedeno s obitelji i u druženjima, kojih je, doduše, zbog svega oko koronavirusa manje, ali su nam jako važna – ističe.

Atmosferu prve adventske nedjelje kojom je Virovitica zakoračila prema Božiću možete vidjeti u našoj fotogaleriji. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak i M. Lovrenc)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.