Prednosti i nedostaci svakodnevne konzumacije kruha

Za razliku od općeg mišljenja kruh nije neprijatelj, barem ako birate zdrave verzije. Mnoge su vrste pak pune šećera, nezdravih masti i aditiva.

Bijeli kruh s visoko prerađenim ugljikohidratima nema dovoljno hranjivih tvari poput vlakana, vitamina i minerala. S druge strane punozrnati kruh je minimalno procesuiran pa je odličan izvor vlakana dobrih ugljikohidrata i drugih tvari korisnih za zdravlje.

Evo koje se posljedice, dobre i loše, ima svakodnevna konzumacija kruha.

1. Daje energiju

Naše tijelo treba ugljikohidrate jer tijelu daju energiju. Oni su naše primarno “gorivo”, a želite li da to traje što dulje, odaberite zdrave verzije kruha.

2. Opskrbljuje tijelo vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima

Jedete li bijeli kruh, koji je siromašan hranjivim tvarima, tijelo će morati posegnuti za zalihama vitamina i minerala. Zbog toga se možete osjećati umorno.

Zato je važno odabrati zdraviju vrstu kruha. Ona će vas opskrbiti vitaminom B, proteinima, zdravim mastima i vlaknima.

3. Pomaže zdravoj probavi

Ugljikohidrati bogati vlaknima dat će vam dulji osjećaj sitosti i općenito pridonijeti zdravlju probavnog sustava. S obzirom na to da vlakna generalno slabo unosimo, zdravi kruh je dobar odabir da se to promijeni.

4. Povisuje šećer u krvi

Umjesto da vam da energiju, od bijelog kruha biste se mogli osjećati još umornije. To je zato što sami ugljikohidrati (bez dodatka proteina, masti ili vlakana) uzrokuje nagli rast šećera u krvi, a potom i nagli pad.

Takve nagle promjene dugoročno nisu dobre za zdravlje te se riskira razvoj dijabetesa 2, srčanih bolesti i pretilosti.

5. Izaziva nadutost

Visoko prerađeni ugljikohidrati izazivaju osjećaj nadutosti jer tijelo crpi vodu pokušavajući spremiti energiju. Zato stručnjaci kod takvih tegoba preporučuju pojačan unos tekućine, prenosi EatThis.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.