Potpisan ugovor za projekt naše knjižnice ‘Potrubi za knjigu’!

U okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., usmjerenog na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti, Ministarstvo kulture i medija RH potpisalo je 12 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu poziva ‘Čitanjem do uključivog društva’. Poziv je etapa Nacionalne strategije za poticanje čitanja 2017.-2022. koju provodi MKM s ciljem uspostavljanja učinkovitog društvenog okvira za podršku čitanju, razvoja čitalačke pismenosti i poticanje čitatelja na aktivno i kritičko čitanje, te povećanja dostupnosti knjiga i drugih čitalačkih materijala. Ukupna raspoloživa financijska sredstva u okviru ovog poziva iznose 41.000.000,00 kuna. Udio financiranja po pojedinom projektu iznosi 100 % prihvatljivih troškova, od čega je 85 % osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok će obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurati Ministarstvo kulture i medija iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Nositelj projekta Potrubi za knjigu, vrijednog nešto više od 2.500.000,00 kuna je Gradska knjižnica i čitaonica u Virovitici, partneri su Virovitičko-podravska županija Grad Virovitica, a izradila ga je županijska Razvojna agencija Vidra. Trajanje projekta je dvije, uz osiguranu održivost u sljedećih pet godina, a obuhvaća sljedeće ciljane skupine: djecu i mlade do 25 godina, osobe starije od 54 godine i osobe s invaliditetom. Potporu i podršku prijavi Knjižnice na poziv u veljači ove godine bezrezervno su dali župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin sa svojim pročelnicima Martinom Bunić i Alenom Bjelicom.

Projekt uključuje nabavu bibliokombija koji će se stanovnicima VPŽ omogućiti korištenje knjižnične građe, odnosno usluga (radionice programiranja, robotike, digitalnih vještina; informacijskih, kulturnih i obrazovnih sadržaja) koje danas ima Knjižnica i koji još uvijek nisu dovoljno dostupni stanovnicima ruralnih naselja. Time ćemo senzibilizirati stanovništvo naše županije na knjižnične sadržaje te im osim knjiga i druge građe donijeti znanje, informacije, kulturne i obrazovne programe čime aktivno doprinosimo smanjenju digitalnog i socijalnog jaza. 

Na potpisivanju ugovora u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz ministricu kulture RH Ninu Obuljen Koržinek su sudjelovali i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan. U ime prijavitelja Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici ugovor je potpisao ravnatelj Robert Fritz.

 „Iza tog službenog naziva projekta kriju se bibliobusi, putujuće knjižnice i svi oni do kojih u njihovim udaljenim krajevima i naseljima do sada nije mogla doći, a zahvaljujući ovom programu – do kojih će napokon redovito dolaziti knjiga. Provedbom ovog Poziva doprinijet će se, naime i ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine za razdoblje do 2022. godine, upravo u svrhu sustavnog djelovanja na razvoju kulture čitanja i pismenosti u Republici Hrvatskoj“, istaknula je ministrica čestitajući predstavnicima narodnih knjižnica, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. 

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.