OŠ Petra Preradovića Pitomača ima najviše područnih škola u VPŽ, čak 10

Malo je reći da Područne škole znače puno, kako za djecu tako i za stanovništvo. Škola u selu ima glavnu ulogu u svemu, pa tako i u općini Pitomača.

Osnovna škola Petra Preradovića u Pitomači može se pohvaliti s čak deset područnih škola što je najveći broj područnih škola u svojstvu matične škole u Virovitičko-podravskoj županiji. Sveukupno Osnovnu školu Pitomača pohađa 714 učenika, što je blagi pad u odnosu na godinu prije, no kako kaže ravnatelj Igor Maresić, broj se neprestano mijenja pa kako neki učenici odlaze, tako drugi dolaze.

– Naime u zadnje vrijeme dosta je migracija roditelja s djecom pa nam neki odlaze, a neki dolaze. No oko toga broja stalno variramo i na žalost to je neizbježno. Kako to pogađa cijelu Hrvatsku tako pogađa i nas iako smo se dosta dobro držali u zadnjih pet godina, ali na dalje i nisu baš neke dobre prognoze. Jedino što nas veseli je to što iz vrtića imamo informaciju da se događa povećanje broja djece u vrtiću – kaže ravnatelj Maresić te dodaje kako bi sljedeću školsku godinu šezdesetak djece trebalo upisati prvi razred, što daje nadu da će se broj učenika malo povećati.

Područne škole na području općine Pitomača pohađa 31 učenik. Te male škole vrlo su značajne za sva sela u kojima se nalaze. Smatra se da su učenici područnih škola samostalniji, mlađi uvijek uče od starijih, a imaju mogućnost “kvalitetnije” nastave. Manja područna škola stvara atmosferu domaćeg ugođaja, povjerenja, sigurnosti i prijateljstva između mlađih i starijih učenika jer su u većini područnih škola kombinirani razredi.

– U područnim školama razred je koncipiran kao kombinacija prvih i drugih razreda, trećih i četvrtih, ali imamo i dva čista razredna odjela u Kladarama gdje brojimo najviše učenika u područnoj školi. U svakoj imamo prvašića pa makar bio i jedan učenik prvog razreda, no, uvjeren sam da učiteljice svoj posao odrade kako treba i da veliku pažnju posvećuju i tom jednom, jako vrijednom, učeniku – kaže ravnatelj Maresić.

Učiteljica Mirela Gašparić u Područnoj školi u Kladarama radi već 12 godina, a trenutno podučava učenike 1. i 2. razreda.

– Imam učenike 1. i 2. razreda u kombiniranom razrednom odjelu i sveukupno ih je 11. Kombinirani razredni odjel zahtjeva poseban način rada, kombiniramo aktivnosti u 1. i 2. razredu, izmjenjuju se te aktivnosti frontalnog i individualnog rada, rada u skupinama, rada u parovima kako bi nastava bila što potpunija – kaže učiteljica Mirela.

U posljednjih 15 godina na području općine Pitomača od deset područnih škola, novoizgrađenih je njih devet, a posljednja koja će uskoro otvoriti svoja vrata je Područna škola u Kladarama.

– U Kladarama je najstarija škola preko 110 godina, no iako je obnovljena i škola je funkcionalna, zbog velikog broja išli smo na izgradnju nove škole. S obzirom na to da taj broj učenika, koji je ove godine nešto malo povećan, zadovoljava sve standarde i imat će dva razreda. Drago mi je i zbog mještana i roditelja da će imati novu modernu školu koja će se opremiti s najmodernijim didaktičkim i nastavnim materijalima. Ostali su još samo neki sitni detalji do završetka. Kada prođe tehničku provjeru, inspekcijski nadzor i ako će sve biti u redu, planiramo da se škola otvori u sklopu obilježavanja Dana škole, 18. ožujka – rekao je ravnatelj Maresić.

Novoj školi u Kladarama vesele se i učenici, ali i učitelji.

– Nova škola je u najavi već dugi niz godina i evo konačno smo ju dočekali i uskoro bi trebali useliti i početi s radom u novim prostorijama. Bit će nam sigurno lakše i jednostavnije zbog modernijih uvjeta rada, a sigurna sam da će i djeci biti ugodnija nastava, kao i boravak u školi – kaže učiteljica Mirela Gašparić.

Osim novih područnih škola, Osnovna škola u planu ove godine ima i započeti izgradnju nove zgrade matične škole u Pitomači. Time bi škola mogla osigurati jednosmjenski rad, ali i cjelodnevni boravak učenika u školi.

– Budući da smo dobili suglasnost Ministarstva, gradnja škole će uskoro krenuti. Ono što je naš plan i generalni cilj je da nova osnovna škola ima i sportsku dvoranu. Ta sportska dvorana će se moći koristiti i za srednju školu. Isto tako plan je da imamo i u jednoj i u drugoj školi učenike u jednoj smjeni – ističe ravnatelj Maresić te dodaje kako će se nova osnovna škola graditi u blizini Srednje škole Stjepana Sulimanca.

– Izgradnja nove škole će potpuno unaprijediti sam školski sustav, međutim mi i dalje imamo one osnovne planove da zadržimo mlade ljude u našem kraju, a prvo i osnovno je upravo mogućnost kvalitetnog školovanja, ali omogućiti i cjelodnevni boravak u školi – dodaje ravnatelj.

Cjelodnevni boravak učenika u školi svakako će razveseliti mnoge roditelje jer će im dijete biti zbrinuto do njihovog dolaska, ali će isto tako omogućiti djetetu da svoje školske obveze riješi u školi, a ostatak slobodnog vremena će moći kvalitetno provesti sa svojim roditeljima.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

FOTOGALERIJA

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.