Općini Sopje treća po redu “čista“ petica za transparentnost proračuna

Hrvatski institut za javne financije objavio je na svojoj internetskoj stranici razine transparentnosti županijskih, gradskih i općinskih proračuna po kojoj je proračunska transparentnost županija, gradova i općina rangirana ocjenama od 1 do maksimalnih 5. Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

“Čistu” peticu za transparentnost treću godinu za redom dobila je i Općina Sopje. Razlog tome je vrijedna i dobro organizirana Općinska uprava Općine Sopje na čelu s načelnikom Berislavom Androšom.

-Stvarno mi je zadovoljstvo reći da je općina Sopje treću godinu za redom dobila čistu peticu iz transparentnosti proračuna. Dakle ovo zadnje istraživanje provedeno za period od studenog do prosinca 2020. te veljače do travnja 2021. godine. Stvarno mi je drago da općina Sopje je već treću godinu za redom pod najboljom mogućom čistom peticom što se tiče transparentnosti i mislim da je to jedan dobar pokazatelj i na tome smo dosta radili prethodnih godina. Trebalo je malo vremena da se konsolidiramo u općini Sopje, da sve sjedne na svoje mjesto, a ovim putem zahvaljujem i ekipi iz Jedinstvenog upravnog odjela na čelu sa pročelnicom i djelatnicom koja je zadužena za financije, zasigurno odrađuje dobar posao, a ova petica je zasigurno znak da je sve transparentno u općini Sopje i na tragu toga ćemo nastaviti i u budućnosti. I nadam se također izvrsnim rezultatima što se tiče transparentnosti proračuna kod javnih financija – rekao je načelnik B. Androš.

Osim što su odlični u transparentnosti proračuna isto tako odlično surađuju sa mještanima Općine Sopje. A da bi bili upućeni u sve što se radi i što će se raditi osim službene web stranice, Općina Sopje ima i svoje glasilo odnosno novine.

– Nije samo web stranica naše glasilo, općina Sopje u suradnji s općinom Čađavica već dvije i pol godine ima naše Sopjansko glasilo gdje također putem tih novina odnosno glasila obavještavamo sve naše mještane, dakle sve ono što se radi u općini Sopje je uvršteno u to naše glasilo i to glasilo ide u svaku kuću, na svaku adresu tako da su građani apsolutno upoznati sa svim radnjama koje se rade u općini Sopje. Imali smo i anketu koja je bila anonimna u vezi izrade strategije razvoja pametne općine i mislim da smo možda jedna od dvije ili tri općine u Republici Hrvatskoj koja ima takvu vrstu strategije gdje smo mi htjeli čuti glas naših mještana, gdje smo uvažili neke njihove prijedloge, saslušali njihove kritike i sve ono što ih je zapravo tištalo. Tako da smo zajedno sa našim građanima napravili tu jednu strategiju razvoja pametne općine jer glas građana nam je jako bitan. Gledamo u budućnost, imamo svoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, zajedno sa našim mještanima idemo u nove bitke, u nove pobjede, idemo zajedno u nove programe i da našu općinu napravimo boljom za življenje – ističe načelnik Berislav Androš. (www.icv.hr, ib)

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.