Općina Pitomača privlači sve više turista: Prošle godine zabilježili 71 posto više noćenja, a ove godine planiraju nove i raznovrsnije sadržaje

Iako smo još uvijek u Covid-19 pandemiji i određene mjere su na snazi, prošla godina je u turističkom i poslovnom smislu ipak bila nešto bolja nego godina prije. A kako je konkretno izgledala za Turističku zajednicu općine Pitomače, pojasnila nam je njezina direktorica Ivona Pankaz.

– S obzirom na 2020. u prošloj godini ipak smo uspjeli ostvariti većinu planiranih aktivnosti, održati razne manifestacije i aktivnosti vezane uz određene projekte koji su bili u fazi provođenja. Tijekom 2021. godine u registriranim smještajnim objektima na području općine Pitomače u komercijalnom smislu zabilježeno je 745 dolazaka, a ostvarena su 1484 komercijalna noćenja. Iako je i 2021. godina bila obilježena posljedicama Covid-19 pandemije, ipak bilježimo rast dolazaka od 35,21 posto i noćenja od 71,56 posto u odnosu na 2020. godinu – kaže direktorica Turističke zajednice općine Pitomače Ivona Pankaz te dodaje kako je taj rast djelomično rezultat i dobrih marketinških aktivnosti.

Najveća zasluga zasigurno pripada ugostiteljskim i smještajnim objektima koji su svojim trudom, radom i posvećenosti najveći nositelji turističkog prometa.

MALO MJESTO, VELIKI LJUDI

Pitomača je poznata kao malo mjesto velikih ljudi, ali i brojnih događanja na koja svake godine dolazi sve više posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske, ali i svijeta. Ono po čemu je Pitomača prepoznatljiva je su zasigurno Glazbeni festival „Pjesme Podravine i podravlja“ i Vidovo, odnosno proslava Dana općine. No, osim toga ljetni mjeseci bili su bogati i raznim programima za sve uzraste.

– S obzirom na 2020. godinu bilo je vrlo izazovno napraviti program rada za 2021., te još veći realizirati ga. Međutim, kako je godina prolazila, tako je bilo sve jasnije da ćemo, uz određene financijske i organizacijske korekcije te praćenje razvoja situacije vezane uz Covid-19, ipak uspješno realizirati većinu planiranog.

Uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera uspjeli smo tako organizirati i održati većinu planiranih manifestacija, od Dana pečenjakov, Big jumpa do 1. Pitomačke roštiljade – ističe Ivona, te naglašava kako su mnoge manifestacije održane i u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici.

– Vrijedno je spomenuti turističke aktivnosti u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića gdje su se tijekom godine održavale brojne kulturno-zabavne manifestacije, a posjećivale ga razne grupe posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva – dodaje.

DVIJE NOVE ATRAKCIJE

Osim što organizira mnoge manifestacije na području općine, Turistička zajednica je i partner na dva velika turistička projekta – Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav te EAGLE na Kladarskom bregu koji se provodi u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska.

– Uređenjem prostora Centra i kroz izradu multimedijalnih sadržaja usmjerenih na interpretaciju prirodne baštine na edukativan i inovativan način pripremom i provedbom edukativnih radionica i programa škole u prirodi te kroz aktivnosti usmjerene na promociju odredišta prirodne baštine promicat će se zaštita, valorizacija, edukacija i održivo upravljanje Centrom. Projektom EAGLE, uz turističke centre na Kladarskom bregu i u Pečuhu, razvit će se i opremiti pripadajuće biciklističke i pješačke staze, edukativne rute i posjetiteljske atrakcije, poticat će se harmonizacija zajedničke mreže njenih sudionika, organizacija turističkih manifestacija te će poticati turiste na prekogranični posjet kroz međusobnu promociju, posjetiteljske pogodnosti i slično – objašnjava I. Pankaz, te dodaje kako će oba posjetiteljska centra svoja vrata posjetiteljima, prema planu, otvoriti ove godine.

Uz sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi Pankaz se nada da će mjere i dalje ostati iste, a možda čak i popustiti ove godine. A što Pitomačane, ali i njihove posjetitelje očekuje u 2022., u kratkim crtama je najavila:

– Planiramo organizaciju raznih manifestacija s nadom da će pandemija, a samim time i epidemiološke mjere popustiti te da će na njima moći biti prisutno više posjetitelja, što bi svakako pridonijelo samoj atraktivnost manifestacija. Sudeći po svemu očekuje nas još jedna izazovna turistička godina, ali i godina u kojoj će općina Pitomača postati bogatija za čak dvije turističke atrakcije kojima će glavna svrha biti unapređenje života lokane zajednice.

(www.icv.hr, ib)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.