Nizozemski studenti izumili automat za točenje piva

Trojica nizozemskih studenata izradili su automat koji čašu piva natoči za samo sedam sekundi.

Bierport, kako su svoj izum prozvala trojica studenata Sveučilišta u Eindhovenu, nastao je iz crnog humora, zbog pomanjkanja mjesta na kojem bi se u doba pandemije moglo na brzinu popiti kriglu hladnog piva.

Izum za doba socijalnog distanciranja

Ono što se činilo kao suluda ideja studenata koji zbog pandemije ne znaju što bi sa sobom pa smišljaju kojekakve gluposti, ubrzo je pretvoreno u stvarnost, a mladi izumitelji sad se nadaju da će njihov aparat biti tražena roba na nogometnim utakmicama, glazbenim festivalima i drugim velikim okupljanjima na kojima se stvaraju dugački redovi pred šankovima.

Ovaj aparat, čini se, ima budućnost i mogao bi biti koristan u vrijeme socijalnog distanciranja jer se njime smanjuju dugački redovi i gužve za šankovima.

Točenje piva je samo početak

Bierport funkcionira poput automata za kavu ili grickalica. Konobari zbog toga ne moraju biti u strahu da će ostati bez posla, kažu tvorci, jer će se njihov uređaj i dalje morati dopunjavati punim bačvama i plastičnim čašama. A da bi sve bilo po zakonu, netko će trebati i provjeravati osobne karte pivopija.

Prvi prototip već je isproban i sad su na redu prava testiranja na većem uzorku. Studenti su osnovali i tvrtku koja bi aparate trebala proizvoditi na veliko. U planu je i proizvodnja aparata koji bi posluživali i druge vrste piće, a ne samo pivo.

Riječ je o uređaju koji bi istovremeno mogao izbaciti pladanj s, recimo, čašom vina, dva bezalkoholna pića i tri piva. Zahvaljujući QR kodu, sustav pamti narudžbu i može je odmah pripremiti po želji kupca.

 

Izvor: Bug

Foto: Instagram @beerport_nl

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.