Koje banane su bolje za jelo – žute ili zelene?

Banane su brojnima omiljeno voće. Neki ih vole jesti dok su žarko žute boje, a drugi ih pak preferiraju dok su nezrele. No, koje su banane bolje – žute ili zelene?

Nezrele zelene banane

Jedna velika prednost zelenih banana jest to da su bogate škrobom. Osobe koje izbjegavaju hranu s visokim udjelom šećera trebale bi jesti zelene banane. Primjerice, osobe koje imaju dijabetes tipa 2 trebale bi izbjegavati žute banane.

Osim toga, zelene banane imaju i probiotičke bakterije, odnosno dobre bakterije koju su izuzetno dobre za probavno zdravlje. Uz to, nezrele banane mogu vam pomoći da bolje i učinkovitije apsorbirate hranjive tvari, primjerice kalcij.

Jedna mana zelenih banana jest to da sadrže manju količinu antioksidanasa jer se količina antioksidanasa povećava dok banane sazrijevaju. Uz to, zelene banane mogu vas napuhnuti zbog većeg udjela škroba.

Zrele žute banane

Nakon što sazru, škrob se pretvara u šećer pa je žute banane lakše probaviti. Viši glikemijski indeks zrelih banana pokazuje da se brzo probavljaju. Zrele banane također imaju i veću razinu antioksidansa.

Studije pokazuju da se određena količina makronutrijenata u bananama smanjuje tijekom procesa sazrijevanja. Da biste unijeli više vitamina i minerala, bolje je jesti zelene banane. Uz to, žute banane imaju viši udio šećera pa nisu pogone za osobe koje imaju šećernu bolest.

Ukratko rečeno, i zelene i žute banane imaju svoje prednosti i mane. Možete jesti i jedne i druge da biste unijeli u organizam određene hranjive tvari. Ključna razlika je u tome da bi osobe koje imaju dijabetes tipa 2 trebale izbjegavati žute banane zbog većeg sadržaja šećera.

 

Izvor: One green planet

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.