FOTOGALERIJA Virovitica opet veliko gradilište – grade se ceste, nogostupi, parkirališta, stambene zgrade…

I vozači i pješaci ovih su dana svjedoci kako je Virovitica ponovno jedno veliko gradilište. Novo „ruho”, između ostalih, dobile su tri ulice u središtu grada – Ruđera Boškovića i Augusta Cesarca te Franjevačka ulica. U Ulici Ivana Gundulića radi se na proširenju ceste i sanaciji nogostupa, a u planu je i niz drugih radova.

S rekonstrukcijom cesta i nogostupa nastavit će se, doznajemo, u odvojku Podravske ulice, odvojku ulice Mate Lovraka, ulicama Svetog Trojstva i Vinogradski put, I. odvojku u Milanovcu, ulicama Svetog Križa u Svetom Đurađu, Svetog Jurja u Podgorju… Učenici i prolaznici imat će novi nogostup između Kauflanda i Ulice Ivana Gundulića, prema Požarima (ulica Sajmište), novi nogostup uređuje se i uz park u Koriji…

SKRATITI PUT

Počinju i radovi na jednom od dugoočekivanih projekata – novoj spojnoj cesti između Gajeve i Vinkovačke ulice, koja će vozačima skratiti put od Lidla do Male stanice, a koja je vrijedna oko 5,5 milijuna kuna.

Zahtjevan posao izgradnje dionice i novih parkirnih mjesta u blizini bolnice dobila je tvrtka Strabag. Na radost građana, koje je gradonačelnik Ivica Kirin zbog mogućih manjih gužvi u gradu zamolio za razumijevanje i strpljenje, radovi bi trebali biti završeni već krajem ove godine.

Ta će cesta građanima donijeti višestruku korist. Osim što će sma-njiti gužvu u samom središtu grada, olakšat će građanima brži dolazak do određenih institucija kao što su, primjerice, vrtić, COOR ili osnovna škola, s jednog kraja grada u centar. Ujedno, uz veću sigurnost u prometu ta cesta sa sobom donosi i nova parkirna mjesta u blizini ulaza u bolnicu, koja su itekako potrebna te dodatne ulaze za bolnicu i Zavod za hitnu medicinu VPŽ. Riječ je, dakle, o važnoj prometnici za cijeli grad – objašnjava I. Kirin.

Nova prometnica uključuje parkiralište, pješačku i biciklističku stazu te javnu rasvjetu i DTK mrežu. Radi se o komunalnoj infrastrukturi koja će ubuduće biti dio planirane gradske obilaznice. Nastavak te ceste tako je planiran prema zapadu, prema Sv. Đurđu.

Ovdje, na istočnoj strani, trebao bi biti nastavak ceste po staroj traci, starom kolosijeku industrijske ceste i tako bi se malo-pomalo rješavalo cijelo prometno čvorište ovog dijela grada – o planovima kaže I. Kirin. Na upit zašto se dugo čekalo na konkretan početak radova, s obzirom da je projekt star već nekoliko godina i stalno ga najavljuju, I. Kirin kaže kako je bilo nužno prvo riješiti imovinsko-pravne odnose s vlasnicima parcela koje se nalaze na trasi buduće spojne ceste. Bio je to postupak koji je trajao, kaže.

BAROK U SRCU GRADA

Nešto bliže, u centru grada, počeli su pripremni radovi za vraćanje starog „baroknog sjaja“ Franjevačkom vrtu ispred župne crkve sv. Roka u Virovitici. Grad će revitalizirati kulturnu i povijesnu baštinu uz pomoć zajedničkog, prekograničnog projekta vrijednog ukupno 1,5 milijun kuna, koji se provodi u suradnji sa susjedima Mađarima. Oaza zelenila, s klupama i biljkama, omogućit će prolaznicima kratki predah i uživanje u mirisima i bojama, uz cjelokupnu novu komunalnu infrastrukturu. Radove izvode Flora VTC d.o.o. i Atika d.o.o., a vrijedni su oko 913.000 kuna.

Grad Virovitica će dodatno uložiti oko pola milijuna kuna za navodnjavanje i izradu javne i dekorativne rasvjete, čime ćemo zaokružiti i dovršiti priču oko ovog trga. Započeli smo je davno, projektom, zatim smo opločili trg prije desetak godina, a sada nam slijedi sama replika Franjevačkog trga iz 18. stoljeća. Osim samog vrta, rundela i bilja stavit će se komunalna oprema i videonadzor. Uz šetnicu uredit će se i fasada na obližnjoj zgradi koja je pola u privatnom, a pola u javnom vlasništvu i na taj način ćemo zaokružiti ovu cjelinu – smatra gradonačelnik.

Ujedno, promjena će biti vidljiva i što se tiče samog sveca zaštitnika – kip sv. Roka „seli“ se ispred crkve, bliže ulazu, a na njegovom mjestu bit će postavljen kip sv. Antuna Padovanskog, kojemu Virovitičani također uvelike prinose molitve i zahvale tijekom stoljeća.

Uređenjem ovog trga polako uređujemo cijeli centar, u kojem je već uređen novi Gradski muzej i park, te obnovljena Palača Pejačević. Da bi ta uža jezgra našega grada u potpunosti dobila novo lice, nakon Franjevačkog trga ostaje nam urediti još dvije lokacije. Jedna je prostor između Fine i nekadašnjeg Omladinca (za što smo već potpisali ugovor) te prostor ispred virovitičkih katoličkih škola. Na tom mjestu planiramo trg za mlade, na kojemu će se nalaziti nova Srednja glazbena škola – najavljuje gradonačelnik.

I Franjevački trg bi, ovisno o vremenskim prilikama, trebao biti gotov do kraja godine, doznajemo.

(www.icv.hr, mlo, fotografije: M. Bašić i M. Rođak)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.