Evo što se dogodi zubima ako ih ne njegujemo ispravno

Kada agresivno perete zube može doći do oštećenja zubne cakline, zbog čega zubi mogu postati osjetljivi, a reakcija na toplo i hladno je prvi pokazatelj.

Kao posljedica grubog pranja zuba mogu se javiti sljedeći problemi:

Desni se povlače

Svaki zub je zaštićen zubnom caklinom, najtanjim i najčvršćim površinskim slojem zuba, koja se može ozbiljno oštetiti pretjeranim četkanjem. Oštećenje zubne cakline može dovesti do povlačenja desni, izlažući korijen zuba opasnosti.

Prema riječima stomatologa, oko 10 do 20 posto stanovništva diljem svijeta oštetilo je desni pretjeranim pranjem zuba, i to najčešće korištenjem tvrdih četkica za zube i visoko abrazivnih pasti.

Zubi postaju preosjetljivi

Kad se ošteti zubna caklina, zubi mogu postati preosjetljivi, ali mogu i promijeniti boju.

Ako se javi bol kada pijete hladna ili topla pića ili grizete tvrđu hranu, tada je vrijeme da posjetite stomatologa.

Dio zuba blizu desni nije sjajan, i nije svijetle boje

Razlog zašto je dio zuba uz desni nešto tamniji od ostatka zuba je taj što nisu zaštićeni zubnom caklinom. Kada se desni počnu povlačiti, dio zuba koji se vidi je tamnije boje i znatno osjetljiviji.

Bez zubne cakline koja ih štiti, izloženi su svim vrstama bakterija. Dakle, problem ide sve dublje, ugrožavajući cjelokupno zdravlje usne šupljine.

Istrošena četkica

Abrazija četkica za zube je najčešći uzrok abrazije zuba, što znači da mnogi ljudi peru zube na pogrešan način. To se događa jer se vrši prejak pritisak na zube, najčešće četkicama s tvrdim vlaknima, piše Bright Side.

Četkica bi trebala imati mekana vlakna, smatraju stomatolozi, a pritisak na zube mora biti umjeren.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.