Evo koji je značaj kalija i u kojim namirnicama ga možete pronaći

Tijekom ljeta nam je od izuzetne važnosti dovoljan unos vode , ali i minerala, naročito ako ste fizički aktivni. Kada se znojite, prvenstveno gubite natrij, kao i kalij.

Gubitak kalija nije toliko dramatičan, ali ipak bi se trebali pobrinuti da jedete namirnice bogate ovim mineralom, da ne biste riskirali njegov nedostatak u organizmu.

Nedostatak kalija može izazvati simptome poput slabosti, umora, grčeva u mišićima, kao i poteškoće s disanjem.

Svima je poznato da su banane značajan izvor kalija. Jedna banana srednje veličine sadrži oko 422 miligrama kalija. Međutim, mnoge druge vrste voća i povrća sadrže veću količinu ovog minerala od banana.

Avokado

Samo pola avokada sadrži 487 miligrama kalija, odnosno 10 posto preporučene dnevne doze. Ako pojedete cijeli avokado odjednom, ispunit ćete 20 posto dnevne doze ovog minerala.

Batat

Ako volite okus pečenog batata, trebate znati da će vam vaši mišići biti zahvalni. Jedan slatki krumpir srednje veličine sadrži oko 541 miligram kalija, što iznosi 12 posto preporučene dnevne doze kalija.

Špinat

Osim što je odličan izvor željeza, vitamina K i magnezija, ovo povrće sadrži i dosta kalija. Poput slatkog krumpira, jedna šalica smrznutog špinata sadrži 540 miligrama minerala, što zadovoljava 12 posto vaših dnevnih potreba, piše Medical News Today.

Lubenica

Lubenica je dobra za hidrataciju organizma i sadrži 640 miligrama kalija ili oko 14 posto preporučene dnevne doze kalija. Ona je također važan izvor vitamina C, vitamina B6 i magnezija.

Kalij kao elektrolit koji pomaže u regulaciji razine tekućine i krvi u tijelu, pored voća i povrća nalazi se i u mesu, mlijeku, jogurtu i orasima.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.