26. obljetnica oslobođenja grada Jajca oslobođenog u sklopu operacije Maestral u kojoj su veliki obol i žrtvu dali pripadnici 81. gardijske bojne iz Virovitice

Tog 13. rujna, prije punih 26 godina, hrvatske vojne snage u vojno-redarstvenoj operaciji Maestral oslobodile su hrvatski kraljevski grad Jajce nakon trogodišnje okupacije. U oslobođenju Jajca, u združenoj akciji Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane, veliki obol pod zapovjedništvom Renata Romića dali su i pripadnici 81. gardijske bojne “Kumovi” iz Virovitice.

Tim povodom izaslanstvo Hrvatskog sabora i Virovitičko-podravske županije, u kojem su bili saborski zastupnik Josip Đakić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Virovitice te predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije, odali su počast onima koji su poginuli u oslobođenju hrvatskog kraljevskog grada Jajca, kao i u akciji Maestral.

Prvo su odali počast Franji Ladanu Panceru prvoj žrtvi Domovinskog rata u BiH. Nakon toga su saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Josip Đakić kao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, u ime Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, te braniteljskih udruga, kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima virovitičke 81. gardijske bojne “Kumovi” na Plivskom jezeru, položili vijence i zapalili svijeće.

Na današnji dan, prije 26 godina, u vojno-redarstvenoj operaciji Maestral oslobođen je hrvatski kraljevski grad Jajce. U toj operaciji veliki obol i žrtvu dali su pripadnici 81. gardijske bojne iz Virovitice. Njima i svima koji su položili živote za slobodan kraljevski grad Jajce, kao i u akciji Maestral, na ovaj način odajemo dužnu počast i zahvalu za sve ono što su učinili – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Uslijedio je mimohod ulicama Grada Jajca, te sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon toga položeni su vijenci i zapaljene svijeće i kod Spomen obilježju poginulim braniteljima u središtu Jajca položili vijence i zapalili svijeće. Vijenac je u ime Hrvatskog sabora i predsjednika Gordana Jandrokovića položio saborski zastupnik Josip Đakić, a virovitičko-podravski župan Igor Andrović je to učinio u ime Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice i braniteljskih udruga, kao i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Virovitice te predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije, koje su sudjelovale u oslobođenju kraljevskog grada Jajca.

I ove godine sam došao odati počast žrtvama, ali i proslaviti dan oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To je moja obveza kao saborskog zastupnika, ali i kao pripadnika postrojbe koja je sudjelovala u oslobođenju ovog hrvatskog kraljevskog grada. Danas smo se sjetili svih naših prijatelja koji su utkali svoje živote u slobodu ovoga grada, naglašavajući povijesnu istinu da su Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane, u zajedničkim operacijama učinili puno toga dobroga za BiH – naglasio je Josip Đakić.
Veliki obol i žrtvu u oslobođenju Jajca u akciji Maestral, dala je 81. Gardijska bojna. Ona je u zajedništvu s 2. gardijskom brigadom Hrvatske vojske, oslobodila grad Jajce i produžila s napadom prema Mrkonjić Gradu, a zatim i Banja Luci te na tom potezu do hidrocentrale Jajce 2. Zbog svojih zasluga u oslobađanju grada Jajca, zapovjednik bojne slavnih “Kumova” Renato Romić i zapovjednik satnije Josip Đakić proglašeni su počasnim građaninom Grada Jajca.

Obilježavanje ovog događaja i ove godine potpisuje Udruga 13. rujan. Oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 8. rujna, a grad Jajce je oslobođen 13. rujna 1995. godine. U vojnoj operaciji “Maestral” u kojoj je oslobođen i hrvatski kraljevski grad Jajce, iz 81. gardijske bojne, poginuli su: satnik Ivica Sreš te časnički namjesnici Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stjepan Rajnović. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.